Lund 2017-05-06

Kultursällskapets utflykt med Else och Jan Ekblom som reseledare

1
Ankomst till Clemenstorget
2
Fredrik Tersmeden var vår ciceron
3
"Spyende student" av Karl Fredrik Hill
4
Lundagårds paulun med universitetsbyggnaden
5
Domkyrkans absid och begrundande av statyn "Intighet"
6
Horologium Mirabile Lundense
7
Korkrucifix i Historiska museet
8
Glasskål och stop från Uppåkraskatten
9
Skissernas museums auditorium
10
"Den barmhärtige samariten" m.fl. på Skissernas

Jag lämnade huset, det gröna, en morgon, då vårens attribut slog mig följe, med fågelsång och grönska så skir.

Strax satt jag på bussen, bland fyrtio andra, med Leif bakom ratten så säker och van, vi rullade söderut till Lunds stadsrevir.

Där mötte oss Fredrik i kravatt och mustasch, för vandring i tid och rum, längs gator och platser som vackra förblir.

Efter en paus med egen tid, vi trädde i basilikans inre, där Else höll hov om kor och absid, samt en annan guide om ur, för såväl zodiak som nadir.

Efter brunch på Kulturkrog vi togo oss an, både historiskt museum och skissernas dito, där lokalguider trollband denne decemvir.

Tack kära vänner för spännande resa, med kulturella förtecken hela da'n, på olika sätt, så viktiga för vårt välbefinnande, vårt livselexir.

Stadsrundtur
CICERON FREDRIK TERSMEDEN

Klicka på bilden så öppnas kartan i eget fönster.

Efter en kort promenad förbi Tullhuset samlades vi på Clemens torget kring arkivarien Fredrik Tersmeden, som presenterade sig och berättade lite om järnvägens historia i Lund.

Nuvarande Juridikum. Tidigare televerk och posten.

Framför fasaden där August Strindberg bodde i gårdshuset.

Vår kunnige ciceron lotsade oss fram längs Bytaregatan, Knut den Stores gata, Lilla Gråbrödersgatan, Stora Gråbrödersgatan, alltmedan han berättade om husen, deras innehavare, verksamheter och hyresgäster fordomsdags och i nutid.

Via Klostergatan förbi Frans G Bengtssons logi till Grand Hotell vid Bantorget. Därefter längs Stora Fiskaregatan, Grönegatan och Kattesund till Stora Södergatan, där musikerna på stadshallen höll på att dränka ljudet i våra hörsnäckor.

Så längs Botulfsgatan fram till Mårtenstorget och därefter upp på Kiliansgatan, förbi Folkets Hus och fram till Krafts torg och statyn "Intighet" bakom Domkyrkan.

Fredrik ståendes på statyn "Intighet".

Avslutning vid Tegnérstatyn och en skröna om ett blodigt mord.

Hur Fredrik lyckades med att inte nämna Fritiof Nilsson 'Piraten' och hans bok Tre Terminer i sammanhanget, förblir mig dock en gåta.

Applåderna åskade och Else avtackade vår förtjusande föreläsare med en silvrig påse, om vars innehåll vi kunde gissa.

Domkyrkan
GUIDE ELSE EKBLOM

Lundagårds byggnader och placering.

Vi fick en halvtimmes "egen" tid, som jag använde till att läsa på en bänk i Lundagård och lyssna på barn- och ungdomsorkestrarna som marscherade på Kyrkogatan.

11:30 var det återsamling vid entrén till domkyrkan och Else föreläste om arkitektur och inredningsdetaljer.

Sedan bänkade vi oss inför tolvslaget, som egentligen var ett elvaslag, framför det mirakulösa uret. En ung kvinna förmedlade information om den gamla konstruktionen från 1425. Klicka på bilden och läs mer.

Else fortsatte sin föreläsning utomhus i det vackra vädret om detaljer i exteriören, innan vi drog oss nordostöver mot Kulturkrogen och en dingnande brunchbuffé, som inte lämnade något övrigt att önska.

Ett gatubrunnslock i form av en gammal femöring på "Myntgatan" (St Fiskaregatan).



Markeringsplatta för statyn "Intighet", som UARDA-akademin med Sten Broman i spetsen skänkte till staden.

Historiska museet
GUIDER PER KARSTEN & ELSE EKBLOM

Kvart i två stegade vi in på Historiska museet och delades upp i två grupper. Jag följde först med Else till den kyrkohistoriska avdelningen.

Där fanns mängder med krucifix, på vilka Jesugestalter i olika grad av lidande var monterade och en ammande Maria, som var unik i sin nakenhet.

Dödskallarna grinade mot oss från montrarna.

Skelett och stenyxor från utgrävningarna vid Uppåkra.

Därefter tog museichef Per Karsten hand om oss och föreläste på ett utmärkt sätt för oss om den permanenta utställningen "Barbaricum". Hittills har c:a 28 000 fynd tagits om hand från utgrävningen av Uppåkra, men det kommer att ta 100 år för 100 arkeologer att bli klara med den!

Klicka på HÄR för att gå till sidan.

Skissernas
GUIDE ELIN

Vid halvfyrasnåret promenerade vi upp förbi Akademiska föreningen och Sandgatan till Skissernas Museum.

Där delades vi också upp i två grupper. Jag följde med Elin som började sin guidning i rummet 'Konstverkets födelse'.

Samlingen består idag av ca 30 000 verk av både svenska och internationella konstnärer från det tidiga 1900-talet fram till vår tid. Museet grundades 1934, är en del av Lunds universitet, och skall visa representiva och aktuella exempel på den samtida offentliga konsten.

Skisserna ger inblick i konstnärernas arbetsmetoder och hur idéer utforskas och tar form.

Samtidigt speglar samlingen estetiska värderingar och förhållandet mellan konst och samhälle.

På bottenplanet finns Svenska salen, Internationella salen och den Mexikanska samlingen.

Nu i höst öppnar på andra våningsplanet en helt ny tematisk basutställning kring minnesmärken och manument. Där finns också de tillfälliga utställningarna.

Museet består idag av sammanlänkade byggnader från sex olika epoker. Den senaste tillbyggnaden, ritad av Elding Oscarson, gav museet ett nytt ansikte ut mot museets skulpturpark med en ny entré, museibutik och restaurang. Den överbyggda innergården har samma arkitekt. Birgit Rausings sal används för olika ebenemang och fungerar som en mötesplats i det nya museet.