Amager - förr och nu

15 april 2016

Else Ekblom började föreläsningen i bussen.
Vid framkomsten till Dragör dukades bordet med hem- och nybakat bröd som smakade bra tillsammans med kaffet i snålblåsten.

Vår lokala guide Helle Bjorholm mötte upp och inledde stadsvandringen "Dragör gamle by". Vi besökte den gamla hamnen från 1700-talet, då sjöfart och handel hade en högkonjunktur.

Lotstornet och lotsstationen var viktiga inrättningar. Likaså bärgarlaget, som inbringade stora summor till staden, eftersom fartygen i sundet påtagligt ofta gick på grund.
Idag är det "Lodsmuseum".

På motsatta sidan låg "Toldstationen" med sin karantänbyggnad. Intill låg "Tjärehuset", där man kokade tjäran för att täta båtarna. Det enda kvarvarande i Danmark.

K571 Elisabeth och andra fiskebåtar tog många danska judar över Öresund till Sverige. 99% av dem räddades under Andra världskriget, på ett eller annat sätt.

Kjesarlotsens hus med sitt "kikketorn". Helle på trappan vid ett av byggmästare J. H. Blichmanns skapelser.

Ett "skipperhus" av Blichmann med nyrenoverad dörr. J. Eyberts plads mitt i byn.

Vi gjorde ett besök hos en svensktalande dam som berättade om sitt hus och visade oss sin trädgård och den lilla "vaevestuen".

Torget "Badstuevaelen" med sina lindar och det modernare torget vid Kongevejen.

Sjöjungfrurna vaktar vaktkuren? Det blev frokost på Strandhotellet. Sallad Nicoise med grillad tonfisk. Skyttelagets Konge och deras motton är uppskyltade i baren. Klicka på bilden för lista.

Därefter tog Leif oss med bussen till St Magleby och Amager Museum ->.

I en av gårdarna som utgör museet, kunde vi beskåda de fina folkdräkterna i "Hollaenderbyen".

Vår museiguide tog väl hand om oss och berättade bland annat om mor Sigbrit Villoms gravsten, som fått motta mycket spott och spe av danskarna genom tiderna. Men i St Magleby var både hon och dottern Dyveke populära, liksom kong Christian II.

Det fanns många intressanta interiörer att titta på, men tiden var knapp och färden gick vidare i regnet.

Vi anlände till Örestad och Else guidade oss förtjänstfullt bland de spektakulära byggnaderna och dess arkitekter. På bilden här till vänster "8-tallet" med 476 lägenheter av Bjarke Ingels. Färdigt 2010.

Else och Jan Ekblom och deras medarbetare är värda ett stort tack och en eloge för en välplanerad kulturresa med ett innehållsrikt och informativt programblad.

© PeO Jansson 2016-04-17