Eremitaget - Holtegaard - Nivaagaard 2018-05-23

Klicka på valfri bild för att göra den större och gå vidare med bildspel.

Vi var 41 resenärer plus chauffören Bengt som på onsdagsmorgonen tog oss med Star-bussen till färjeläget i Helsingborg. Scandlinefärjan avgick 08:50 och snart rullade vi söderut på motorvägen från Helsingör.

Vi var framme vid Eremitaget i Dyrehaven i god tid och kunde promenera runt och bedåras av utsikten och hjortarna på avstånd. Det lär finnas c:a 2000 av dem i parken.

Eremitageslottet uppfördes av arkitekten Lauritz de Thurah 1734-36 för kung Kristian VI, som en modell över olika arkitekturstilar, så att arbetet med Christiansborg inne i Köpenhamn kunde följa vald stil.

På detta jaktslott kunde kungen "holde taffel" för sina gäster utan att tjänstefolket syntes. De höll till i källarköket och hissade upp det dukade bordet genom ett schakt till kungasalen. En märklig företeelse!

Vi väntade in grupp 2 innan färden gick vidare till Gammel Holtegaard i Sölleröds kommun norr om Köpenhamn. Inget dåligt sommarställe väl? Det byggdes av Thurah 1755, som dog fyra år senare.

Vi promenerade runt i den vackra parken under dryga halvtimmen, men besökte inte konsthallen denna gång, innan bussen rullade vidare mot Nivaagaard.

Vi anlände till Nivaagaard strax före kl. 13 och blev snart serverade en god lunch efter en del logistikproblem.

Därefter vidtog guidning för grupp 2 med Else, medan vi i grupp 1 promenerade i den vackra rhododendronparken.

Det vackra vädret bidrog till att visa upp parken från sin bästa sida. Vi satte oss på en av bänkarna och bara njöt.

Sedan var det dags för oss att ta del av Elses rika kunskaper om J.L. Jensen och hans måleri.

Else under de torkade blommorna, som bildade entré till Jensen-utställningen.

Johan Laurentz Jensen (1800-1856) var den ledande blomstermålaren under guldåldern. Han vigde hela sitt liv och sin karriär åt att skildra överdådiga buketter i glödande färger och stilleben av sinnliga frukter, trots att blomstermåleri av tradition var en nedvärderad genre, som mest sysselsatte kvinnliga amatörer.

Else guidade oss runt i utställningen och genom hörsnäckorna kunde vi på känt manér få information om ämnet.

Bussen vände hemåt kvart i fyra och vi var i Ängelholm strax innan sex.
Stort tack för ännu en trevlig och intressant kulturresa!

PeO Jansson 2018-05-26