VIF Lions - Fröjdepinnarnas IS 2021

Nionde raka för Lions i 4-1 kross av sommarfisarna

Regnet lurade ständigt från molntapparna då den traditionella fotbollsmatchen mellan ortsbornas Lions och sommargästernas Fröjdepinnar skulle avgöras för 54:e året den 10 juli på Tjoffe Stadium i Vejbystrand.
Spänningen uteblev dock efter effektivt förvaltande av målchanserna av Lions. Något man inte kunde säga om Fröjdepinnarna.

Förberedelser. Redan vid samlingen i klubbstugan kl. 13:00 kändes segervittringen i näsborrarna hos de slipsprydda Lionsspelarna, som fick se två guldmedaljer utdelas av Head Lions Manager (HLM) Erik Liljeblad. Mottagare var Gustav Eriksson och Christian Jensen, som i och med dagens match hade 15 avverkade på sin meritlista. Dessutom kan de fortsättningsvis titulera sig "Hjelte af Vejby".

Debutanten Adrian Winterhof fick visa sin målgest inför bl.a. lagkaptenen. Också detta en tungt vägande tradition, som inlemmar den unge i veteranernas krets.

Högt uppsatta funktionärer inom Vejby IF var under en kort stund tvivlande om A-planen skulle nyttjas ur vädersynpunkt, men trots att Mats "Masse" Olsson kom med nya uppseendeväckande geologiska rön om Månens inverkan på arenans lutning till Lions fördel, togs A-planen i anspråk och domare Atak Kukisch kunde blåsa igång spelet 14:01.

Första. Publiken strömmade till, matchvärdarna delade ut programblad och läktaren blev så småningom halvfullsatt. Vartannat säte saknades nämligen i kampen mot smittspridning av Coronaviruset.

Efter bara två minuters spel hade FIS en liten målchans. Denna besvarades av Lions genom snygg passning av A Liljeblad till G Eriksson, som rutinerat satte bollen i mål och 1-0 var ett faktum. FIS-målvakten Andreas Öberg kunde inget göra på den. Åskådarna imponerades av Lions tiki-taka spel och trodde under några förvirrande sekunder att de befann sig på Camp Nou stadion i Barcelona.

Lions målvakten H Hjalmarsson gjorde därefter en typisk "skrikräddning" och ett par minuter senare svarar FIS målvakten A Öberg med en fokuserad, nästan skrämmande, utrusningsrensning till inkast.

FIS fick iväg ett fräsigt skott och strax därefter bliev Oskar Johansson felaktigt avblåst för offside, liksom G Eriksson minuten senare. I tjugonde minuten fick Lions en frispark som Jesper Dahlin lade så bra, att Daniel Jordö kunde knoppa in bollen till 2-0. Veteranjuryn på läktaren fick direkt glasgriskänning av agerandet.

Bara minuten senare revs D Jordö ner och publiken reste sig unisont och skrek "Straff", men domaren vinkade avvärjande. Lions fortsatte att ligga på, men J Bergström och A Öberg hos fisarna försvarade bra.

I 33:e fick FIS en trippelhörna, som resulterade i en straff, som Dragomir Draganov kunde sätta och det stod 2-1 vid pausvilan. Dessförinnan hade Magnus Weidrup lyckats med en tunnel och det var stort för honom vilket påpekades för matchvärden i halvlek.

Andra. Efter en fördelaktigt kort paus blåste Atak till spel 14:42 och snart fick vi se en rekordhög spark som föranledde ett sus på läktaren. Ett par minuter senare hade FIS en fantastisk målchans som dock sumpades. I 39:e var det nära att O Johansson nätade och i 40:e var det dags för honom igen, men utanför. Regnet tilltog och FISarna missade ännu en målchans. I 46:e missade FISarna på nytt en målchans och Lionsspelarna verkade småtrötta och slog ifrån sig.

Tommy Gustavsson fick chansen i 51:a, men Hjalle stod rutinerat rätt. Minuten efter gjorde Lions en fin framstöt genom C Jensen och D Jordö, som kastade sig och nickade, dock utan utdelning. FIS mittbacken J Bergström avvärjde därefter en möjlighet precis framför fötterna på O Johansson. A Liljeblad drog ner applåder för ett vänsterinlägg i 57:e och G Eriksson lyckas också med ett fint inlägg, innan O Johansson kunde sätta bollen i nät och 3-1 till Lions.

FIS gav inte upp utan hade en klar målchans direkt efter detta. Så fick vi se ännu en tunnel. Denna gång av Pär Hansson som bejublades. Debutanten Adrian Winterhof satte 4-1 till Lions i 63:e och matchen var punkterad. FISarna fick en frispark 30 m från mål, men den gav inget. Istället fick deras målvakt A Öberg briljera med en bra räddning i slutminuterna och 15:17 blåste domaren slutsignalen i sin visselpipa.

Aftermath. Veteranjuryn sammanträdde och utsåg kandidater till priserna Glasgrisen (för vackraste målet) och Gyllene kamelen (för bästa kämpainsats i Lions). Daniel Jordös nickmål gav honom Glasgrisen och Kent Arvidsson knep utmärkelsen den Gyllene kamelen i hård konkurrens.

Här kan du som vill grotta ner dig i historiken för Lions och känna dig riktigt nördig, klicka dig vidare.

Erik delade ut guldmedaljer till Gustav och Christian.

Adrian presenterar sin målgest inför laget.

Sommarfisarna försöker att värma upp i regnkylan.

Kapten Liljeblad har samlat styrkorna inför drabbningen.

Den initierade publiken fyllde läktaren och följde entusiastiskt drabbningen.

Far och son Liljeblad i deras andra match tillsammans.

Guldmedaljörinnehavaren Håkan Hjalmarsson avvärjer lätt en hörna med ena handen.

Lions tiki-taka spel satte prägeln på första halvlek.

Dragomir lägger FIS straffen i mål till vänster om Hjalle och reducerar till 2-1.

Halvtidsvila för Lions i segerviss anda.

FIS mittback bad till högre makter om hjälp i halvtidspausen med både väder och seger.

FIS försökte utjämna, men missade sina chanser.

Uppbrott efter lagfoton och försoningssnack vidtog. Många behövde tröst.